Vanochtend kwamen we langs een akker waar mais werd gehakseld. Het boerenbloed in me begon sneller te stromen en ik wist: dit hoogtepunt wil ik meevieren met deze boer. Ademloos en onder de indruk keek ik met mijn 3 zonen naar de maishakselaar en zijn gevolg. Met zijn grote haspel werden de maisplanten naar binnen gewerkt, om vervolgens gehakseld te worden. Het restant werd uitgespuugd in de kar ernaast. Nou ja, restant….
Dé oogst natuurlijk! Want daar is het om te doen!
Wanneer heb jij voor het laatst geoogst? Wellicht geen mais of een ander product, maar een compliment, blij gezicht, dankbare handdruk, een paar stappen of…. Ben jij je er bewust van wat je graag wilt oogsten? Goeie vraag, denk je? Je werkt hard en zet je in, maar waarvoor eigenlijk? Wat wil je oogsten?
Voorbereiding
Voor er geoogst kan worden is er heel wat werk verzet. Denk aan een plan van aanpak, de grondbewerking, goed werkende machines en mankracht. Als er gezaaid is, is het afwachten in afhankelijkheid van weersomstandigheden. Misschien een keer besproeien tussendoor, maar het is vooral: geduld hebben. Ik herinner me van vroeger dat mijn vader stralend binnenkwam: ‘De mais staat boven!’ Van de groei hield hij ons op de hoogte. Als de planten groot genoeg zijn om te oogsten in de herfst, zijn weersomstandigheden opnieuw van belang: Is het niet te nat? Rijden de machines zich niet vast? Gaat de mais in de goede conditie de kuilhoop in? En zijn er genoeg mensen om te helpen?
Voordat je zelf kunt oogsten is er -naast hard werken- veel geduld nodig. Dat valt niet altijd mee!
Jouw voorbereiding op je oogst loopt waarschijnlijk anders. Maar hoe? De grondbewerking alleen al kan immers veel van je vragen. Misschien vraag je je af of je überhaupt wel kunt oogsten, omdat je in zwaar weer zit of zat. Of ben je helemaal niet gericht op de oogst, omdat de voorbereiding erop alleen al overleven is... Welke hulpmiddelen zet je in? En wat kost het je? Voordat je zelf kunt oogsten is er- naast hard werken- vooral veel geduld nodig. En dat valt niet altijd mee!
Oogsten
En dan is daar eindelijk het moment van de oogst. Niet alleen voor de medewerkers is dit een hoogtepunt, maar ook voor familie en buren. De omstanders van de boer voelen de euforie en genieten mee! Oogsten is hard werken en overuren draaien. Maar als de mais in de kuilhoop zit is het oogstfeest!
Hoe is of wordt jouw oogst? Wat is jouw verlangen hierin? En wie leven er met je mee? Af en toe stilstaan om van de groei te genieten helpt om verder te gaan. Zelf helpt het me mijn zegeningen te tellen 'tussendoor'. En ook al ben je nu nog niet klaar voor de oogst: in afhankelijkheid van Gods zegen mag je straks oogsten. Daar kun je van op aan!
En wellicht is er dan iemand die de tijd neemt om dit hoogtepunt met je mee te vieren, zoals wij met de boer deden.